mission keltto

mission keltto

onsdag 30 april 2014

Da svidanja för den här gången!

Valborgsmässoafton! Idag går vårt visum ut, så före kl 24 ska vi vara ut ur landet (annars kan det gå som för Askungen). Vi packar och väntar på att Andreys arbetsdag ska ta slut. För det är med honom vi ska åka hem till Finland. Vi har varit här i nästan fyra veckor nu och det har varit intressant, givande och lärorikt hela tiden. Ett stort TACK till vår handledare Andrey som fixat allt och ordnat ett mångsidigt program åt oss. Hans energi och glädje för arbetet smittar av sig och det har gjort även vår tid här glädjefylld. I går kväll samlades vi, Andrey, Elina och Bernt på den gamla kyrkogården i Keltto (se tidigare inlägg) för en liten stund tillsammans. Inte för att ta avsked, utan i tacksamhet och glädje över att ha fått en fin början på vårt uppdrag. Fåglarna kvittrade i kapp med oss när vi sjöng "Den blomstertid nu kommer" - det var en stund vi får bära med oss i våra hjärtan!

Snipp, snapp, slut! Så var denna blogghistoria slut! Tack alla ni som följt oss! Läs gärna Psaltaren 100!
Andrey Heikkilä, FMS missionär och prorektor på Teological Institute i Keltto.

måndag 28 april 2014

Kändis från Keltto

För oss var det en överraskning att Rysslands första Nobelpristagare kom från Keltto. Alla som någon gång läst psykologi/pedagogik, och många andra med, känner till Pavlovs hundar. Det var Ivan Pavlov som genom sina experiment med hundar blev känd som pionjär inom behaivorismen. Han fick Nobelpriset i medicin 1904. Byggnaden (och djurburarna) som inhyste hans forskningsinstitut finns kvar som museum i en vacker park alldeles här nära.

Pavlov med en av sina hundar!

söndag 27 april 2014

Den vackraste av kyrkor

Av alla vackra kyrkor vi besökt under de senaste veckorna, ortodoxa, lutherska, katolska, finns den allra vackraste en kort promenad från där vi bor. Vår vän och handledare Andrey tog oss med dit idag. Under Sovjettiden när religösa sammankomster var förbjudna och kyrkorna användes till allt möjligt annat, t ex häststall, grönsaksförsäljning, simhall, sporthall, samlades de kristna på kyrkogårdar för att hålla Guds ord levande. KGB var oftast så vidskepliga att de inte vågade sig dit, så det var en relativt säker plats för gudstjänst. Under pingsthelgen samlas församlingen här i Keltto årligen till gudstjänst på den gamla Ingermanländska kyrkogården, under bar himmel, omgiven av Guds skapelse.

Ty där två eller tre är samlade i mitt namn är jag mitt ibland dem. Matt 18:20

En kulturell lördag!

Om man börjar tidigt och slutar sent hinner man med mycket! 14 timmar på stan igår - det ni! Förmiddagen ägnade vi åt en konferens för religionslärare på universitetet. På eftermiddagen tog vi en båttur längs kanalerna i St Petersburg. Strålande väder - vi njöt för fullt! Efter några timmars strosande på stan, med bl a kaffe och munk i ett genuint ryskt kafé från 1958, avslutade vi kvällen med rysk balett på Mariinskij-teatern. En fin dag med trevligt sällskap!



fredag 25 april 2014

Livets väg

Tillbaka i Keltto! Idag fick vi följa med en grupp religionslärare från Svenskfinland på en tur längs "Livets väg" mellan St Petersburg och Ladoga. Under fortsättningskriget var Leningrad (nuvarande St Petersburg) belägrat i 900 dagar. Människorna levde där under mycket svåra förhållanden med svält, sjukdomar och svår köld. Man lyckades öppna en väg  längs den ca 50 km långa sträckan till Ladoga. Vägen fortsatte sedan med båt eller med lastbil över isen vintertid. Via den vägen kunde man evakuera människor och föra in förnödenheter. Det var en lärorik och intressant tur längs Livets väg ut till Ladogas strand. Vår Ingermanländska guide berättade hängivet om dessa fasansfulla händelser och om hur Ingermanlänska folket deporterades till Sibirien under 2:a världskriget. Våra tankar gick till de åldringar vi träffat här på Keltto, människor som själva har upplevt allt detta.
Minnesmärke över Livets väg vid Ladogas strand.

Mera bilder.....


  

torsdag 24 april 2014


Fina dagar med barnen på Dikoni! De målade akvareller som blev en fin utställning, vi lärde dem hopp hopprep, ritade, funderade och njöt av gemenskapen och den hjärtliga stämningen på skyddshemmet. Vi hoppas att det går bra för dem i livet, trots en tuff start. 

Bilder från Viborg

Dasha och Alex jobbar på Dikoni. De för bl a barn till sportträning flera gånger i veckan. Under tiden vi väntade på barnen visade de oss runt i Viborg.
En klassisk turistbild från Viborg! Ruinerna är från det som var en lutheransk kyrka på 1400-talet och brandvakt-tornet i bakgrunden är sannolikt ännu äldre.




tisdag 22 april 2014

Tisdag på Dikoni

Vi började dagen med att göra kort tillsammans med de barn som inte är i skolan. Det blev många unika kort :)

Håll naturen ren! Vi hämtade en påse att plocka glasskärvor och annat skräp i (vilket det var mycket av i lekparken). Efter två minuter kom första barnet och började plocka, sen kom de en efter en och ville vara med :) Snart hade vi två påsar fulla. Fint blev det och roligt hade vi!


måndag 21 april 2014

Bloggandet fortsätter - vi har wi-fi :)

Det verkar finnas wi-fi överallt här, så även hos den ryska familj som vi är inneboende hos under vår tid i Viborg. Så nu får du fortsätta följa oss utan uppehåll :)
Dikoni är ett skyddshem för barn som inte kan bo hemma men ändå inte behöver placeras på barnhem. De får stanna på Dikoni en tid medan föräldrarna ordnar upp sina liv. Om det är möjligt åker barnen hem över veckosluten.
Vi fick åka hit med Bernt i hans bil. Han stannar här nån dag och tar hand om diverse underhåll på Dikoni. Genast vi kom hit fick vi följa med Alex, som jobbar som psykolog på Dikoni, för att hämta några barn från skolan. Den ligger 25 min promenadväg bort, så barnen har lång väg att gå. Men det är den enda skolan som tar emot barn som förlorat sina identitetshandlingar. I Ryssland existerar man inte utan registrering! Vi blev väl mottagna av barnen redan på skolan och de pratade glatt med oss hela vägen hem. Resten av dagen umgicks vi med barnen, sparkade fotboll ute på den sommarvarma gården, ritade mm. Ja, så hann vi ju skala en stor kastrull med potatis och morötter också :)


Carola, Alex och barnen på väg hem från skolan.













Bernt bygger en hylla till skafferiet :)

Påskannandag

Skönt att vi fick koppla av igår för nu är det slut med påskfirande för volontärerna. Nu bär det iväg till skyddshemmet Dikoni i Viborg där vi ska hjälpa till några dagar. Ifall det inte finns wi-fi där så att vi kan uppdatera bloggen, så vet ni var vi är :)
Ha det så bra!

söndag 20 april 2014

Påskdagen

Vilken glädje! Högmässan i Keltto kyrka tog tre timmar idag. Timmar fyllda med glädje, tårar, sång, nattvard och konfirmation av tio, både äldre och yngre, konfirmander. Alla hälsade varandra med "Khristos voskrez" (Kristus är uppstånden)! 
Sommarvärmen lockade ut alla människor på stadens gator och parker, så även oss. Vi strosade bland ryska familjer, ungdomar och andra turister i flera timmar, åt glass, satt och vilade i parkerna och njöt av storstadslivet. Vi avslutade dagen med att äta blinier med kaviar och smetana på Singer cafe'. Mmmm....

Livsnjutare på en av broarna över Neva-floden :)




lördag 19 april 2014

Påsklördag

Heli Kuukauppi är 19 år och ägnar sina lördagar åt att åka till Luga för att hålla söndagsskola med en grupp barn som inte har det lätt. Idag fick vi följa med henne på den tre timmar långa resan dit och vi fick se barnen lysa upp av glädje när de såg henne. Påskberättelsen, bön, lek, sång och pyssel fyllde eftermiddagen. Vi lekte med med barnen, pysslade och lärde dem en svensk sång. Inga språkproblem! Heli studerar engelska och var en utmärkt tolk. Vi lämnade de glada barnen som hoppade hopprep ute på den sommarvarma gården och återvände hem. Vi lyfter på hatten för Heli och andra som ger sin tid åt frivilligt kristligt arbete där det verkligen behövs!

GLAD PÅSK!

fredag 18 april 2014

Långfredag

Det har varit en vilsam dag. Vi har förberett oss inför morgondagens barnläger där vi ska pyssla, spela och leka med barnen. Hela Keltto har varit stilla idag, vädret har varit fint med sol och värme.
Vi avslutade dagen med en gudstjänst på ryska i Ingermanländska kyrkan ett stenkast härifrån. Det ryska språket blir bara vackrare ju mer vi hör det, speciellt sångerna klingar vackert.

"Han var pressad och plågad, men ändå sa han inget till sitt försvar. Han var som ett lamm, som förs bort för att slaktas. Och som ett får står tyst när man klipper det, så stod han tyst framför dem som dömde honom." (Jes 53:7).

torsdag 17 april 2014

Varför heter det skärtorsdag?

"Skära" betyder "rena" och syftar på att Jesus under skärtorsdagen tvättade (renade) sina lärjungars fötter (hogtider.wordpress.com). Idag har vi tvättat åldringarna från topp till tå, även deras fötter. Så nu är åtminstone de rena och skära inför påskhögtiden.

Ha en välsignad morgondag!

En eftermiddag i Vinterpalatset

Vinterpalatset i Eremitaget har 1000 salar och 3 miljoner föremål. Vi såg bara en bråkdel av dem på de timmar vi vandrade runt i salarna. Storslaget! De kan nog bygga de här ryssarna!  

                                   


tisdag 15 april 2014

Dagens bilder :)

                                                                              Viktoria och Palina ritar :)
Lägg till bildtext













Singer café där man kan avnjuta en fantastisk utsikt!

Vår lediga dag!

När vi själva fick välja vad vi ville göra valde vi att vara tillsammans med åldringarna på hemmet några timmar. Tillsammans med diakonissan Elvira fick vi vara med dem en stund med pyssel, sång och bibelläsning. Vi fick ta del av deras livshistorier - deras arbete, familjer och livet under krigstiden. Rörande berättelser om svåra tider, men också om glädjestunder i livet. Underbara människor!
Efter lunch for vi in till St Petersburg. Vi steg av metron vid slutet av Nevsky Prospekt (stadens huvudgata och pulsåder - info för er som inte har läst tidigare inlägg) och vandrade hela gata upp, 4,5 km. Fina affärer, gatumusiker, solsken, mycket människor, trendiga caféer - vad mera kan man begära? Det hann bli kväll innan var var hemma igen :)

måndag 14 april 2014

En dag i forna Finland

Att fadderbarnsverksamhet är viktig fick vi konkret uppleva idag när vi tillsammans med Elina Heikkilä besökte Rosino (Raivola på finska) som en gång tillhörde Finland. Det tog oss tre timmar att komma dit. Vi passerade bl a Terijoki som en gång i tiden var finländarnas semesterparadis med långa sandstränder vid Finska viken. Men Rosino är allt annat än idylliskt - förfallna hus, misskötta vägar och en uppgiven stämning.
Finska Missionsällskapet stöder tre familjer i Rosino. Två av dem träffade vi i byns kulturhus och en familj besökte vi i hemmet. Det var känslofyllda möten och trots ekonomiska svårigheter och annat elände fanns det glädje och tacksamhet i överflöd.
                                                                                                               
Elina med ett av fadderbarnen :)

söndag 13 april 2014

Keltto

Carola på björkstigen som leder till busshållplatsen. Är inte björkarna annorlunda här än i Österbotten? Högre och spinkigare! Men det är fint att vandra längs stigen :) Nu väntar vi på värmen så att allt börjar grönska!













Vet du vad den här skylten betyder? Förslag tas emot! Det finns många skyltar här i Ryssland, många som vi aldrig tidigare sett. Man kunde säkert göra en bok om ryska skyltar... :)

lördag 12 april 2014

Full rulle....

....hela dagen lång! Ärkebiskop Kari Mäkinen med följe är på biskopsvisitation och hela Keltto är på fötter. Alla har en uppgift och vår har varit att hjälpa Elina Heikkilä (som är missionär här) och två prästfruar att duka och tillreda mat för 40 personer. Vi har varit i kyrkan från kl 9 till kl 21, för i ingermanländskankyrkan här i Keltto finns både kök och servering inne i kyrkan. Allt gick bra, både gäster och värdar blev mätta och belåtna! :) Pakaa!









Ärkebiskop Kari Mäkinen med fru och biskopen för Ingermanländska kyrkan Aarre Kuukauppi med fru avnjuter middagen.











Gästerna förser sig vid buffén.

fredag 11 april 2014

Viborg

Två timmar tar det att åka från St Petersburg till Viborg. I Viborg finns skyddshemmet Dikoni som tar sig an barn som tillfälligt, av olika anledningar, behöver komma bort från sin familj. När vi kom dit möttes vi av glada barn som ritade och lekte, en varm och trivsam stämning rådde. Dikonis direktör Viktoria Schutoba visade oss runt, berättade om deras verksamhet, om bönesvar och sina visioner för framtiden. Det gemensamma för dessa barn är att de alla saknar en kärleksfull famn.
Efter påsk kommer vi att vara tillsammans med dem på Dikoni och hjälpa till där det behövs. Det känns meningsfullt!













Direktör Viktoria och barn på skyddshemmet Dikoni.

torsdag 10 april 2014

Möte med ba'busjka och några till :)

Viktoria, Julia, Ludmila, Boris och Paavo är några av de åldringar vi har umgåtts med idag tillsammans med Elvira som jobbar som diakon på åldringshemmet här på området. Hon pratar både ryska och finska. Hennes mormor kom som ung från Finland och gifte sig med en ingermanländare. Elvira lärde sig finska av sin mormor, och det är tur för oss, för hon gör det möjligt att kommunicera med dessa glada människor. Vi ser fram emot att få tillbringa mera tid tillsammans med dem. Kanske det blir i nästa vecka för i morgon ska vi till Viborg.










En b'abusjka framför hemmet. Observera hunden, den är specialiserad på att vakta åldringar :)


onsdag 9 april 2014

Volontärer in action!

Fysiskt arbete ger frid i kropp och själ! Dagen har bestått av fönstertvätt och trädgårdsarbete i strålande solsken. En bitande kall vind från Sibirien krävde dock vinterklädsel. Fint blev det iaf!
Vi hann även med en promenad till vår närbutik, en rätt stor och mycket fräsch mataffär. Mat och dryck är billig här jämfört med Finland.

"Jag kom alltså fram till att det inte fanns något bättre för en människa än att glädja sig åt mat och dryck och arbete, men till slut insåg jag att också den glädjen kommer från Gud". Pred 2:24




tisdag 8 april 2014

Privijet!

Denna soliga dag har vi tillbringat i centrum av St Petersburg tillsammans med Pekka Mikkola. Han är regionchef för Finska Missionssällskapets verksamhet i västra Ryssland och Estland och dessutom en utmärkt guide. Han tog oss med metron in till centrum där där vi besökte bl.a. Rysslands största (och kanske vackraste) bokhandel, en underbar delikatessbutik och den Armeniska kyrkan. Vi strosade på Nevsky Prospekt som är stadens huvudgata och pulsåder och fick en inblick i stadens historia. Samtidigt lärde vi oss mycket om FMSs verksamhet, vi besökte kansliet och fick en pratstund med ingermanländska kyrkans biskop.
Dagen har varit intressant och lärorik och det hann bli kväll innan vi med metro och buss kom tillbaka till Keltto. Da svidanija!


måndag 7 april 2014

Första arbetsdagen!

Efter söndagens intensiva program med två högmässor och kvällste' hos prästen var det dags att ta itu med jobbet som volontär. Vår handledare Andrey Heikkilä började dagen med att presentera vilka uppgifter han har planerat åt oss. Det kommer att bli väldigt intressanta veckor om allt går som planerat.
Det första vi fick lära oss om volontärens arbete är att vara flexibel och beredd på att ta itu med vilket arbete som helst. Så idag har vi tvättat fönster inför ärkebiskopens besök inkommande helg. Nu tar vi kvällen med bastubad och ryska studier :)

lördag 5 april 2014

Nu har vi sett Kristi uppståndelsekyrka "av spillt blod" på riktigt!


På vift i storstaden!

Idag hade vi turen att få åka in till centrum med några snälla Kristinestadsbor som också bor här. Vi blev guidade av Bernt (som också är här som volontär) och fick se många sevärdheter och känna storstadspulsen. Efter en tre-rätters rysk lunch i St Maria kyrkas fina källare for vi till ett gigantiskt köpcentrum med allt från Ikea till lyxiga märkesbutiker. Vi handlade lite förnödenheter i en market med 60 kassor (kö till alla!) och parkering med vakt för kundvagnar :). Billigt och bra! På kvällen fick vi följa med till Ingermanländska kyrkan i Haapakangas där man talade finska och ryska om vart annat. Pust! Det har varit en intensiv dag!

fredag 4 april 2014

Framme i St Petersburg!

För den som älskar Gud samverkar allt till det bästa (Rom 8:28)

Efter 11 timmar i bil är vi nu framme och installerade i vårt hem för kommande 4 veckor :) Vi känner oss välkomna och är fulla av förväntan! Få se vad morgondagen för med sig....